Alla fotografer behöver en, men många drar sig ofta för att inhandla in pga. höga kostnader som oftast inte räcker till det man behöver det till – givetvis talar jag om kameraväskan. Man har mängder med prylar som skall ned i den, objektiv, blixt, kamera, minneskort – ja gud vet vad. Och nu har jag äntligen hittat en som faktiskt lyckas med det och samtidigt är otroligt kostnadsvänlig.

Jag har fotograferat i många år, under dessa år har jag samlat på mig saker som jag alltid måste ha med mig. Även om man kanske inte behöver alla sakerna på en gång, så kan det hända att man behöver e.x ett IR-filter för att fånga just DEN bilden – har man då inte väskan med sakerna i, så förlorar man det ögonblicket, kanske för alltid.

Därför har jag valt att alltid bära med mig det jag vet att jag använder. Problemet för mig har alltid varit små, oanpassade lösningar. De har inte passat för kameran, i vissa fall har de haft två fack, och då är det inte så lätt att organisera allt. Men jag har nöjt mig med det, och lärt mig att leva med det – tills nu. Efter att letat igenom otroligt många sidor i jakt på den perfekta kameraväskan har jag nu äntligen funnit den.

Den rymmer min kamera, mina minneskort, några objektiv, min blixt och lite mer kringutrustning som är viktigt, den är dessutom otroligt tilltalande och prisvärd! Jag kunde helt enkelt inte motstå att klicka hem en för att se hur bra den faktiskt var.

Den har ett yttre mått på 32,5×21.5x41cm och har en ungefärlig volym på 28 liter. Den väger 1240g, det inre materialet är av nylon och det yttre är av vattentät twill – inte helt otacksamt direkt! En dag efter beställningen plingade det till i min mobiltelefon där jag såg att jag har ett nytt paket att hämta ut – otroligt fort!


Att den är stilren var för mig inget direkt negativt! Med den grå/silvriga färgen slår den röda färgen till och gör den riktigt grym faktiskt! De små detaljerna går i svart, rött samt vitt. Gummidetaljerna är något som föll mig i smaken direkt. Jag började givetvis inspektera mer än bara utseendet, då det är innehållet som är det absolut viktigaste.

En lite översikt på väskan visar ganska snart att det finns en del fack att nyttja. På en utav sidorna finns ett fack där man kan placera objektiv eller extern blixt. På andra sidan finns en likadan öppning som även går till samma del. Dessa är dock separerade med en skiljevägg.


Efter att öppnat fack efter fack insåg jag att jag antagligen kommer att få in allt som jag behöver. Det finns utrymme för allt som jag brukar ha med mig. Det enda som jag inte lyckades passa in var för mitt objektiv som var av lite större modell. Men det visade sig inte vara några större problem, då man enkelt kan lösa det igenom att lossa skiljeväggarna i väskan för att anpassa alla fack. Här har jag placerat ett objektiv samt en extern blixt.


Den andra sidan av väskan kommer att husera min kamera, efter lite möblering av skiljeväggarna fick jag in min 7D. Det var lite trångt när batterigreppet var monterat men gick det gick om man lyfte lite i kanten så man enkelt kunde få in det. Det fanns även ett fack för minneskort precis vid kameran – väldigt smidigt!

På framsidan finns ett litet fack som innehåller ett regnskydd till väskan, detta medföljer. Väldigt tacksamt då det kan nyttjas för att skydda väskan när man är ute i skogen, eller om det regnar ute. Detta används väldigt flitigt.

Framtill finns även ett ’diverse’-utrymme med två fack som hålls fast av nät. Mina är numera fyllda med olika typer av filter, gråkort, extrabatteri med mer. Det stora facket håller även min minneskortsläsare samt min sändare till blixtarna. Det får alltså plats en hel del i detta utrymme.

Regnskyddet är ihoprullat som ett paket, vilket gör det väldigt smidigt att packa ned samt upp.Det går snabbt och väldigt enkelt att trä över väskan, och sitter väldigt bra till, vilket förhindrar att vattnet får åtkomst. Jag har tyvärr inte hunnit testa regnskyddet i riktigt skyfall, utan enbart mindre regn. Det har då inte varit några problem – men bör inte heller vara det vid kraftigare regnmängder.

Även på sidan är det heltäckande, så objektiv, minneskort med mer ligger väldigt skyddat i väskan. Man behöver inte oroa sig för att det skall bli blött, vilket är väldigt viktigt då vi vet hur kostsamt det är med fotoutrustning.På ryggsidan går regnskyddet så långt in så man ej behöver oroa sig för att regnet kommer att få någon vidare kontakt med väskan. Med hjälp av det resår som sitter i regnskyddet så sluter det ihop öppningen väldigt väl. Och jag måste påstå att jag är otroligt nöjd med passformen.

Med ryggsäcken på plats, finns det möjlighet att koppla ihop axelremmarna vilket gör att väskan sitter bättre på plats. Ett plus i kanten för en väldigt simpel funktion som många andra väskor tyvärr saknar.


Väskan sitter väldigt bekvämt, och axelremmarna är dämpade vilket är otroligt avkopplande för axlarna när man bär på lite tyngre utrustning. Det finns även bottenskydd på väskan, vilket man kan se i botten, dessa är små piggar.

Väskan sitter bra, dämpande för axlarna och ser väldigt bra ut. Det finns även ett bärgrepp på ovansidan om man vill ha ett alternativt sätt att bära den på.


Fördelar

 

 • Stilren design i ljust och fräscht material
 • Möjlighet att placera om skiljeväggarna vid behov vilket också är enkelt
 • Bärgrepp ovanpå väskan som är ett alternativ till remmarna
 • Regnskyddet som både medföljer och fungerar otroligt bra
 • Utrymmet är tacksamt, och man kan få in det mesta man behöver
 • Dämpningen på axelremmar som gör det behagligt att bära väskan längre sträckor
 • Bottenskydd som skyddar väskan emot fukt ifrån marken, och smuts
 • Man får väldigt mycket för en mindre kostnad

 

 

Nackdelar

 

 • Kan vara svårt att få in en kamera med batterigrepp
 • Det ljusa tyget kan bli smutsigt ganska enkelt i naturen om man inte är försiktig
 • Svårt att passa in 70-200mm i väskan om man har planer på att ha fler objektiv medAv Niclas LjungbergShare on Facebook

Leave a Response


*